Wat moet je weten over de autoverzekering?

Voor elke auto die op de Nederlandse wegen rijdt geldt dat ze wettelijk verplicht over (minstens) een WA-verzekering dient te beschikken. Voor de autoverzekering geldt evenwel dat ze in tal van verschillende vormen kan worden afgesloten. Je kan buiten de gewone WA-verzekering dan ook bijvoorbeeld kiezen voor de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekeringen. Welk type verzekering voor jouw auto nu precies de beste keuze is zal in de praktijk worden bepaald door verschillende factoren. Wil jij hier graag alles over te weten komen? Dan is het zeker een aanrader om even de onderstaande informatie grondig door te nemen.

De autoverzekering is dus een verplichte verzekering?

Elke auto die op de Nederlandse wegen rijdt dient verplicht verzekerd te zijn. De verzekering die je daarvoor verplicht moet afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de meest eenvoudige verzekering die voor auto’s beschikbaar is. Ze dekt dan ook enkel en alleen de schade in die wordt veroorzaakt aan derden. Het afsluiten van deze verplichte verzekering alleen is daarom vooral interessant voor mensen die beschikken over een zeer voordelige auto of voor zij die niet veel kilometers afleggen. Ben jij een fervente gebruiker van je auto? Dan is de kans groot dat de aangeboden dekkingen als onvoldoende zullen worden bestempeld. 

Ook wanneer je kiest voor een uitgebreide autoverzekering zal je altijd kunnen vaststellen dat de zogenaamde WA-dekking inbegrepen zal zijn. Echter kan je daar bovenop dan nog rekenen op heel wat extra zekerheden. Zoals hierboven reeds aangegeven dient er rekening mee te worden gehouden dat enkel en alleen kiezen voor de verplichte verzekering voor auto’s niet voor iedereen even interessant is. Heb je bijvoorbeeld een nieuwe, dure auto aangekocht waar je een groot aantal kilometers mee gaat rijden? Dan zal je kunnen vaststellen dat de WA+ beperkt of de WA+ volledige cascoverzekeringen mogelijks interessanter zullen zijn. 

Welke uitgebreidere autoverzekeringen zijn er? 

Buiten de WA-verzekering bestaan er op de markt ook nog twee meer uitgebreide autoverzekeringen. Het gaat hierbij dan concreet om de:

  1. WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. WA+ volledige cascoverzekering;

Ook voor deze twee autoverzekeringen geldt dat ze zoals de naam reeds laat vermoeden in de basis beschikken over de WA-verzekering. Deze wordt vervolgens evenwel aangevuld met de nodig extra dekkingen. Voor de WA+ beperkt cascoverzekering geldt dat je daarbij kan rekenen op:

  • Een dekking voor schade veroorzaakt door natuurgeweld;
  • Een dekking voor schade als gevolg van een aanrijding met een wild dier;
  • Brandschade en / of schade als gevolg van een explosie; 
  • Glasschade waaronder ook een sterretje valt die optreedt in de voorruit; 
  • Schade die wordt veroorzaakt als gevolg van joyriding
  • Financiële schade die je lijdt bij diefstal van je voertuig; 

Voor de WA+ beperkt casco autoverzekering geldt dat ze op zich reeds een behoorlijk aantal dekkingen bevat. Dit gezegd hebbende kan er in de praktijk worden geconcludeerd dat er nog één verzekering is die nog net wat uitgebreider is en dat is natuurlijk de zogenaamde allrisk. 

Wat maakt de WA+ volledige cascoverzekering dan nog interessanter?

Het verschil tussen de WA-verzekering en de WA+ beperkt cascoverzekering is natuurlijk behoorlijk groot. Dit al helemaal wanneer we louter en alleen kijken naar het aantal dekkingen die er door beide verzekeringen worden aangeboden. Wanneer het verschil onder de loep nemen tussen de WA+ beperkt casco en de WA+ volledige cascoverzekeringen zal meteen duidelijk worden dat het verschil op vlak van het aantal dekkingen een behoorlijk stuk beperkter is. In principe biedt de allrisk dan ook slechts één extra dekking aan, namelijk de dekking voor de schade die zelf aan je voertuig wordt veroorzaakt. Deze enkele extra dekking lijkt beperkt, maar dat is ze in de praktijk absoluut niet. 

De WA+ volledige cascoverzekering is in de praktijk een zeer populaire autoverzekering onder mensen die de keuze hebben gemaakt om een splinternieuwe, dure auto te kopen. Voor hen geldt namelijk dat ze in eender welke situatie graag willen kunnen rekenen op een echt optimale dekking. Geldt dat ook voor jou? Dan is de keuze voor de allrisk dus mogelijks zeer interessant. Je moet er wel rekening mee houden dat deze autoverzekering er bekend om staat behoorlijk prijzig te zijn. Controleer dus altijd grondig of je de premie die daarvoor wordt gehanteerd wel kan betalen. 

Hoe hou je de premie van je autoverzekering zo laag mogelijk?

Ongeacht het soort autoverzekering waar je uiteindelijk voor zal gaan kiezen spreekt het voor zich dat je nooit te veel zal willen betalen. Er zijn op de markt gelukkig tal van verschillende mogelijkheden terug te vinden die je kunnen helpen om de kostprijs van je autoverzekering te drukken. Het gaat hierbij dan onder meer om het zogenaamde eigen risico. In eerste instantie willen de meeste mensen dit eigen risico graag zo beperkt mogelijk houden. Dat is echter lang niet altijd de beste keuze. Hoe beperkter het eigen risico, des te hoger immers de premie van je verzekering zal komen te liggen. Wil je graag nog meer kunnen besparen op de premie die je aangerekend krijgt op jouw autoverzekering? Dan kan ook de onderstaande tip je daar zeker bij helpen.

Een autoverzekering vergelijking uitvoeren is altijd interessant

Wanneer je met zekerheid wil kunnen rekenen op de best mogelijke autoverzekering die op de markt is terug te vinden zal je tot de conclusie komen dat het altijd interessant is om een vergelijking uit te voeren. Het merendeel van de (potentiële) verzekeringnemers zijn zich hier uiteraard wel van bewust. Toch moet het gezegd dat er hier in de praktijk nog wel eens de nodige fouten bij worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het uitvoeren van een vergelijking bij een verkeerde partij. Het is bijvoorbeeld een sterke aanrader om een vergelijking enkel en alleen uit te voeren op een objectieve vergelijkingssite. Dat omwille van het feit dat alleen deze echt een objectief eindresultaat weet te bieden. Dat is evenwel niet alles. 

Bij het uitvoeren van een vergelijking voor je autoverzekering moet er eveneens rekening mee worden gehouden dat er vaak ook promotietarieven in worden opgenomen. Op zich is daar niets mis mee, zolang je, je ook maar verzekert van de standaardpremie welke dient te worden betaald wanneer het promotietarief is afgelopen. Niet zelden ligt deze immers toch wel aanzienlijk hoger.