Waarom is sporten van belang?

Uit onderzoek is gebleken dat we te veel zitten en te weinig bewegen. Het te veel zitten is de afgelopen tijd ook toegenomen door het thuiswerken. Mensen konden tijdens de lockdowns niet naar het werk en de sportschool, waardoor er minder werd bewogen. Sporten is goed voor de gezondheid en draagt bij aan een gezonde samenleving. In een gezonde samenleving wordt de gezondheidszorg minder belast, wat voordelig is voor de toenemende vergrijzing in het land. Het beginnen met sporten wordt vaak als een drempel gezien. Na de moeilijke start gehad te hebben, kan je makkelijk verder met sporten voor een gezondere levensstijl.

Goed voor de gezondheid

Sporten helpt mensen om een gezondere levensstijl te behalen. Sporten zorgt voor het verbeteren van je conditie en je bouwt spiermassa op. Daarnaast zorgen de effecten van sporten voor het verkleinen van ziektes. De kans op hart- en vaatziekten en obesitas worden door middel van sporten verkleind. Bewegen zorgt voor stressvermindering, waardoor je de kans krijgt om tot rust te komen. Sporten zorgt ervoor dat je meer energie krijgt om de dag goed te beginnen. Voor veel mensen is het lastig om te beginnen met sporten. Wanneer je echter begint met sporten, zie je de voordelen die sporten met zich meebrengt.

Goed voor de mentale toestand

Sporten heeft niet alleen voordelen voor de lichamelijke toestand, maar ook voor de mentale toestand. Sporten brengt voordelen met zich mee voor de mentale toestand van een persoon. Het is bij veel sporters bekend dat sporten een goed gevoel geeft. Sporten zorgt ervoor dat je minder psychische klachten hebt en zorgt voor een vertraging van dementie. Voor de gezondheid van ouderen is sporten extra belangrijk. Door te sporten hoeven ze minder gebruik te maken van de gezondheidszorg met als resultaat dat de gezondheidszorg minder wordt belast. Sporten heeft positieve effecten op zowel de fysieke als de mentale toestand van een persoon.