Is de elektrische step het gevaarlijkste vervoermiddel in het verkeer?

Om maar meteen antwoord te geven op deze vraag: JA. Dat blijkt in ieder geval uit een Amerikaans onderzoek. De kans op letsel is stukken groter dan bij andere vervoermiddelen. Dus kom jij uit de club op Ibiza met genoeg drank in je mik: denk dan goed na over hoe je naar huis gaat. Is een elektrische step dan wel zo verstandig? Of kun je beter gaan voor een veilige taxi in Ibiza? In deze blog vertellen wij je iets meer over de elektrische step.

De elektrische step

Een elektrische step valt onder de categorie “bijzondere bromfietsen” en gaat niet harder dan 25 kilometer per uur. In Nederland moet je 16 jaar of ouder zijn om de elektrische step te mogen gebruiken. Je hebt geen rijbewijs nodig en hoeft geen helm op. Je mag niet op de stoep rijden, maar moet op het fietspad rijden. Is deze er niet? Dan moet je op de weg gaan rijden.

Gevaar in het verkeer

De elektrische steps worden steeds populairder. Ze duiken overal op en je ziet ze op steeds meer plekken. In rustige dorpjes, maar ook in drukke steden. Niet alleen uit Amerikaans onderzoek komt naar voren dat de elektrische step momenteel het gevaarlijkste vervoermiddel in het verkeer is. Ook de Vlaamse Stichting Verkeerskunde komt met een interessante conclusie. Zij beweren namelijk dat de letsels bij ongelukken met een elektrische step vaak ernstiger zijn dan bij andere vervoermiddelen. Dit komt doordat veel mensen op hun hoofd terechtkomen bij een val. Elektrische steps hebben namelijk een korte wielbasis, waardoor de kans groter is dat je over het stuur vliegt wanneer je een obstakel raakt. En omdat het dragen van een helm vaak niet verplicht is, kan dit zorgen voor behoorlijke schade wanneer je verkeerd terecht komt. Besluit je toch gebruik te maken van een elektrische step, ben dan voorzichtig en rijd niet te hard!