Hoe hang je een hangmat op?

Hoe hang je een hangmat met standaard en zonder standaard op en hoe bepaal je de juiste lengte als je twee bevestigingspunten hebt? Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor het bevestigen van een hangmat, inclusief benodigdheden en tips.

Stap 1: Afstand en hoogte bepalen

Voor dit voorbeeld gaan we uit van een hangmat met een lengte van 3,80 meter en een afstand van 4 meter tussen de twee bevestigingspunten.

Afstand: De totale lengte van de hangmat inclusief touwen moet 20% langer zijn dan de afstand tussen punt A en B. Dit betekent dat de afmeting van de hangmat inclusief touwen 4 x 1,20 = 4,80 meter moet zijn. Aangezien de hangmat zelf 3,80 meter lang is, moeten we de overige 1 meter compenseren met de touwen. Voeg aan elke kant van de hangmat 0,5 meter touw toe. Aangezien we het touw om de boom heen knopen, moet de lengte van het touw worden verdubbeld. In totaal hebben we dus 2 meter touw nodig.

Hoogte: De hoogte van de ophangpunten A en B moet minimaal 40% van de totale lengte van de hangmat zijn. Voor een hangmat van 4,80 meter is de minimale ophanghoogte dus 1,90 meter.

Stap 2: Touw afsnijden

Als de hangmat nog geen touwen heeft, snijd dan touwen op maat met een stanleymes of kniptang. Zorg ervoor dat de touwen lang genoeg zijn om om de bomen te knopen en de gewenste hoogte te bereiken.

Stap 3: Het touw om de boom heen knopen

Vouw het touw dubbel en knoop het stevig om de boom, zodat er een lus ontstaat. Herhaal dit voor het andere ophangpunt, zodat beide bomen zijn voorzien van een lus.

Stap 4: De hangmat bevestigen

Er zijn twee manieren om de hangmat aan het touw te bevestigen:

  1. Vastknopen: Steek de lus van het touw door de lus van de hangmat en leg de touwlus van onderaf om het touw heen. Haal de lus van het touw onder het touw door en trek het er weer overheen. Trek het touw door de tweede lus in het touw. Op deze manier ontstaat er een nieuwe lus. Steek de oorspronkelijke lus door deze nieuwe lus en trek het naar jezelf toe. Draai de knoop tussen de hangmat en het touw aan om deze stevig te bevestigen. Houd er rekening mee dat deze knoop lastig los te maken kan zijn wanneer je de hangmat wilt opruimen.
  2. Karabijnhaak: Een andere mogelijkheid is om de hangmat met een karabijnhaak aan het touw te bevestigen. Op deze manier kun je de hangmat gemakkelijk en snel weer losmaken en opruimen.

Tip: Hang de hangmat op borsthoogte op, want door het gewicht zal hij uiteindelijk nog iets zakken, bekijk voor hangmat tips Hangmat Tropilex