Hoe communiceer je met seinvlaggen?

Heb jij altijd al willen weten hoe je communiceert met vlaggen en hoe je deze toepast? In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten vlaggen en hoe je hiermee communiceert. Ben je opzoek naar bijvoorbeeld een maritieme of seinvlag? Kijk dan eens bij Vlaggenclub. Hier kun je terecht voor alle soorten vlaggen, welke maat je ook wenst!

Wat zijn seinvlaggen precies?

Seinvlaggen zijn in het leven gebracht in de 18e eeuw om zo onderling te kunnen communiceren tussen schepen. Met seinvlaggen kunnen schepen onderling belangrijke signalen geven als hun schip hulp nodig heeft. Een schip kreeg een nummer en een groep toegewezen en diende de bijbehorende seinvlaggen te voeren. Zo konden de schepen eenvoudig van elkaar worden onderscheiden. In 1857 werd er zelfs een vlaggen alfabet gepubliceerd. In de loop der jaren is dit alfabet uitgebreid en vormd deze inmiddels de basis voor het systeem met seinvlaggen zoals nu wereldwijd bekend is.

Hoe communiceer je met vlaggen?

Aan de hand van een bepaalde combinatie van vlaggen kun je eenvoudig berichten seinen naar andere boten. Er bestaat een codeboek waar alle betekenissen in vermeld worden. Elk schip bezit wel zo’n boek, zodat deze tijdens het varen gebruik kan maken van de vlaggen of de betekenis van seinvlaggen van een andere boot kan opzoeken. Op deze manier kan die boot een andere boot in nood helpen.

Set seinvlaggen

Een complete set seinvlaggen bestaat uit 40 vlaggen. Hiervan zijn er 26 voorzien van alle letters van het alfabet en 10 vlaggen bestaan uit de cijfers wimpels van 0 tot en met 9  in t alle letters uit het alfabet. Alle letters in de seinvlaggen hebben hun eigen betekenis. Verschillende combinaties van meerdere seinvlaggen hebben samen vaak weer een hele andere betekenis. Naast de letters zitten er 3 vervang wimpels in een set. Deze vlaggen kun je gebruiken ter vervanging van een eerdere letter. Als er bijvoorbeeld in een woord twee EEs worden gebruikt, gebruik je voor de tweede een vervangwimpel. De laatste vlag is de antwoordcode wimpel. Bij zeilwedstrijden heeft deze vlag een specifieke betekenis. Deze code vlag wordt ook wel rattenstaart genoemd.  Kortom: ben jij van plan om binnenkort te gaan varen? Wees dan goed voorbereid en neem een set seinvlaggen mee