De voor- en nadelen van een BV

Een BV is een van de vele rechtsvormen die een ondernemer kan kiezen voor zijn bedrijf. Een rechtsvorm is belangrijk voor de inschrijving van een onderneming bij de Kamer van Koophandel. Verschillende rechtsvormen zijn bijvoorbeeld de eenmanszaak, de vennootschap onder firma, de maatschap, de besloten vennootschap, de naamloze vennootschap, de vereniging en de stichting. De gekozen rechtsvorm heeft grote invloed op de bedrijfsvoering in een onderneming en het is dus zeer zeker van groot belang om een rechtsvorm te kiezen de geschikt is voor de doelen en bedoelingen van de onderneming. Een BV kan zo’n rechtsvorm zijn, maar ook hier zitten voor- en nadelen aan.

De voordelen van een BV

Een groot voordeel van het oprichten van een BV is de beperkte aansprakelijkheid van de bestuurder. Dit houdt in dat de bestuurder in principe niet aansprakelijk kan worden gehouden voor schade en schulden van zijn BV met zijn eigen vermogen. Bij een eenmanszaak is de bestuurder dit altijd wel. Een BV kan verschillende bestuurders, aandeelhouders en oprichters hebben. De taken kunnen verdeeld worden waardoor niet al het werk door één en dezelfde persoon gedaan hoeft te worden. Bovendien kan een BV ook personeel in dienst nemen, waardoor de last nog veel lichter kan worden. Tot slot is het zo dat als je meer omzet gaat draaien in een BV, je een lager belastingtarief zal gaan betalen.

De nadelen van een BV

Toch zitten er ook nadelen aan het hebben en oprichten van een BV. Zo kun je geen beroep doen om aftrekposten voor starters. Ook kost het oprichten van een BV enorm veel geld en heb je een veel grotere last van administratie door de vennootschapsbelasting en de jaarrekening. Hier komt nog bij dat de Directeur-Grootaandeelhouder van een BV een bepaald minimum salaris moet verdienen per jaar, en dat dit bedrag dus jaarlijks uit de onderneming gehaald moet worden. Tot slot kost het overdragen van de aandelen in BV veel tijd en geld, aangezien het een vereiste is dat er een notaris betrokken is bij dit proces.